Träning i 50cm snö och iskyla

Vi har just nu dryga 50 cm snö, på vissa ställen ännu mer. Det är dessutom väldigt kallt så tränat har jag inte gjort mkt alls. Har ifs inte haft tid heller nu under julhelgerna. Dagarna har ägnats åt långa promenader och cykling med hundarna istället. Men idag hann jag med ett träningspass och Philip ställde upp och tog några kort. Rutan ställde jag ute i all snö och det var svårt för henne att hitta men det gick. Hon är taggad som bara den trots vår cykeltur innan=)















Barnen njuter av att ha så mkt snö att leka i, här med deras kusiner:



Det är så mkt nysnö att det inte går att åka pulka utan dom får putta på varann:


Darius är här =)

I fredags kväll kom Darius hit. Vi ska passa honom över jul och nyår när hans familj är i tyskland. Darius har tyvärr inte fått tillräckligt med antikroppar för att kunna komma tillbaka till sverige efter en utlandsresa, så han får bo här under tiden. För oss är det ju absolut inga problem att ha honom i familjen för han är så otroligt vänlig och han och Xtra har funnit varann. Dom sover tillsammans och busar som bara den. För oss räcker det att Tweed & Xtra accepterat honom, eftersom han inte ska bo här för alltid så anstränger vi oss inte med resten av flocken. Dessutom är ju Borat könsmogen nu och vi vill inte riskera nåt med honom heller.

Snön har kommit med, helt underbart! Idag snöar det ännu mer och jag tog lite kort när hundarna var ute och busade förut. Lite svårt att få skärpa bara med en massa snöflingor i luften;)

Darius och Xtra härjar





















Xtra & Tweed





Diva & Vixey



Borat & Darla









Diva

 


Besök hos kennel Aplicado

Igår var det äntligen dags att träffa "Xtras" & "Våra" portugisiska vattenhundsvalpar, valparna som Xtra var amma åt. Det var jättekul att se valparna och deras syskon och riktiga mamma, och givetvis Mona, Pål & Ida igen! Himla härliga människor och hundar=) Valparna hade vuxit jättemkt sen vi såg dom sist och var så jämna med de andra i kullen, det var inte större storleksskillnader än i vilken kull som helst. Jämfört med när dom kom till oss och de minsta vägde ca hälften av syskonens vikt.

Jag hoppas att andra som har en väldigt skendräktig tik eller en tik som fått få valpar tänker på att det kan finnas valpar som behöver en amma. Jag ringde djursjukhuset när Xtra gick tom och ändå var väldigt skendräktig, som vidarebefordrade mitt nummer till Mona. Givetvis finns det inget som är bättre för valparna än deras egen mamma men Mona och Påls tiks mjölk sinade och de minsta ville inte äta ersättning eller välling. Då var Xtra mjölk med stor sannolikhet det som räddade dessa valpar liv.

Inte nog med att vi kunde hjälpa valparna, vi fick även chansen att lära känna nya människor och jag är övertygad om att jag vet var jag kan vända mig om det gäller mina valpar nån gång. Det har även varit väldigt intressant att lära känna en ny ras.







 


Spår & Lydnad

Jag har tränat lydnad med Xtra flera dagar denna veckan och hon är som en torped när vi tränar, med andra ord: Helt crazy och underbar! Hon är så taggad att hälften hade räckt, men ingen är gladare än jag att ha en sån arbetsmaskin till hund!

Idag kom Jessie hit och vi gick ut och la spår till Xtra, Tweed, Naala och Diesel. Under liggtiden tog vi en fika hemma hos oss. Vi lät spåren ligga ca en timma och sen tog vi med alla hundar och skulle ta spåren. När Jessie & Diesel spårade och jag höll på att sela på Tweed kom en lösspringande jakthund som från ingenstans, som hälsade på både Naala och Xtra som satt kopplade. Hunden var vänligt sinnad och våra damer så inne i vad dom snart skulle göra så ingen av dom brydde sig, men den gav sig snart iväg. Spåren gick som vanligt jättebra, jag gjorde bort mig lite på Tweeds spår, jag hade för mig att det gick lite annorlunda än det gjorde så jag försöka styra henne när jag trodde hon var fel ute, men det var jag som var fel ute=) Så när hon fick gå som hon ville tog hon spåret, vinklarna och pinnarna jättebra! Xtra fick ett 500 meters spår med 2 gömda pinnar, 3 vinklar och leksak på slutet. Hon spårade i väldigt bra lagom fart, noga och tog vinklarna jättebra, markerade pinnarna kanon och jobbade sig jättebra till slutet! Jag tänkte att nu hade hon ju gjort av med lite energi och jag och Jessie valde att köra ett lydnadspass med. Fria följet gick jättebra nu när Xtra gjort sig av med lite energi innan. Däremot taggar Xtra upp väldigt i lydnaden, så jag måste hålla ner henne. Körde inga apporteringar eller rutor idag däremot farmåtsändande till ett rör ist för kon. Det fick jag köra om ett par gånger för hon skällde i sin iver. Fjärret körde jag på ett stenbord så hon inte ska förflytta sig. Xtra är så härlig när man tränar, för om hon inte gör ett moment så bra som jag vill så kan man köra de om o om igen tills jag är nöjd och Xtra bara vill göra rätt! Jag tränade även lite framförgående, var länge sen jag tränade det ordentligt. Tweed hann jag inte köra nån lydnad med för det började skymma och Jessie behövde åka hemåt.

Imorgon ska vi åka och träffa portisvalparna hos Mona och Pål på kennel Aplicado! Ska bli så roligt att träffa "Xtras" valpar igen och deras syskon! Det som är så roligt är att dessa små valpar, som var väldigt trötta och nergångna när deras mammas mjölk sinat, har utvecklats precis som sina syskon!


Lydnad & fler hundar i flocken

Idag tränade jag lydnad med Xtra. Hade egentligen planerat att träffa Angelica och Dante för ett pass på brukshundklubben men det var lite för kallt, ca -8 men fuktig kyla och vi skulle åka till badhuset efteråt. Eftersom det var så kallt ville vi inte ha hundarna med i bilen medans vi badade. Själva träningen fungerar ju ändå, men inte ligga i bilen och frysa medans vi badar. Så hundarna fick stanna hemma. Med tanke på att Xtras juver inte dragit ihop sig ännu efter fostervalparna så valde jag att låta henne tränas i täcke. Lydnaden gick strålande, finns inget att klaga på faktiskt mer än små detaljer som alltid kan bli bättre. Xtra var som vanligt väldigt taggad och ett par gånger svarar hon med skall när jag komenderar, det är så klart inte tillåtet och jag avbröt momentet och körde om. Hon har blivit jätteduktig på apportering och dirigering, som var vårat "problem" innan pausen.

Vi har även fått ännu en hund till företaget, en schäfertik som blivit för vass för att leva som sällskapshund. Hon har fått förtroende för oss nu men de första dygnen var hon väldigt aggressiv. Eftersom vi inte har hundgårdar klara för fler än 6 hundar har vi valt att prova att låta malinois tiken flytta in. Hon är tillgiven mot oss som hon känner så det fungerar jättebra att ha henne inne. Hon har även blivit accepterad av samtliga hundar inne.

Xtra dumrutan, stå



Xtra dumrutan, sitt



Xtra dumrutan, ligg



Ligg inför inkallning



Framåtsändande till kon..



... rutan



Vänster apport



Vittingsprov och apportering





Belöning



Borat o Xtra





Borat 8 månader



´

Darla




RSS 2.0