Träning x 4

I torsdags kom Jessie hit och vi körde lite sökövningar. Först ut var Tweed, hon är den som minst bryr sig om dofter och därför minst behöver träna på det och kan börja då det är minst dofter då. Hon var helt tokigt glad över att köra sök, det bästa hon vet=) Sen var det Diesels tur och han fick lösrulle som vanligt. Han, precis som Xtra tycker det är kul med själva sökövningen men påviset är inte lika skoj så numera ska vi göra påvisen mkt roligare för dom. Tweed tycker allt som har med sök att göra är skoj och Naala kör vi inte påvis på ännu. Xtra fick prova fast rulle för första gången och först var hon lite frustrerad, och skällde men det är inte konstigt med tanke på att vi kört skalmarkering ett tag men jag är tveksam att fortsätta med det. En ovan person kan missuppfatta henne för hon är väldigt "på" när hon skallmarkerar.

I fredags kom Magdalena och Oliver (Conviction's extreme) på besök från Stockholm. Vi hämtade dom vid tåget och åkte hem till oss och planerade helgens träning över en kaffekopp. Sen gick vi till hembygdsgården för ett lydnadspass. Vi började med Platsliggning/ sittande i grupp och sen körde jag igenom Magda och Oliver, gav lite tips och sen när Oliver fick pausa körde jag Tweed & Xtra. Därefter hjälpte jag Magda igen och efter nån timmas träning gick vi hem till oss, jag lämnade T&X hemma sen gick vi till skogen och släppte Oliver så han fick röja av sig och sen rundade vi av för dagen.

Lördagen inleddes med att Magda la två blodspår, ett långt lite svårare till Oliver och ett nybörjarspår till Varja. Vi tog sen en fika och väntade på resten av gänget som skulle träna ihop idag. När alla anlänt började Magda och Oliver med sitt spår som då legat ett par timmar. Oliver spårade lugnt och säkert, trots Magdas 8'or och andra klurigheter. Han var verkligen duktig och det är en mkt bra aktivering för honom. Sen var det Varja som även hon tog sitt spår med en gång, inga tveksamheter. Efter spåren åkte vi till skolan för att träna lydnad, även nu började vi med platsliggning/ sittande i grupp. Sen tränade vi lite var och en men tillslut satt alla och bara pratade och då bestämde vi att det var dags att tända grillen och som vanligt hade vi jättetrevligt! Underbara människor (som inte bara är och tränar hund med oss vuxna utan även ser våra barn, det tycker jag är viktigt) superhärliga hundar, god mat... kan det blir bättre?!
Idag var det även en hedersgäst, Dynamit & Linda! Första gången vi träffade honom efter det olyckliga med alla jordgetingar. Han var pigg och glad och lika tokig som alltid och jag fick leka lite med honom, men alla jordgetingsticken har satt sina spår. Av en ren slump hamnade även Dynis i blodspåret, när Linda gick förbi Varjas spårstart var han mkt nyfiken och ville iväg så Linda lät honom gå spåret och han verkade gilla det, och Linda med tror jag=)

Söndagen inleddes med ett hårdpass på lydnadsplan, haha! Nejdå, men jag körde Magda och Oliver lite tuffare, med mer störning och högre krav och vilka framsteg han gjorde på bara dessa dagar! Efter ett par timmars träning gick vi hem och gjorde mat och sen var det dags för Magda och Oliver att åka hem. Denna helg har gått jättefort, men har varit jättetrevlig och givande.

Sist men inte minst, Tack Magda för allt godis barnen fick och även tack för min och Andreas present!!

Bilder från helgens lydnadsträning:

Oliver blodspår



Varja blodspår





Platsliggning och Sittande i grupp



Sophia och Varja



Magda och Oliver



Linda & Dynamit





Angelica & Dante



Andreas & Borat



Fina Oliver



Syskonen bus, Oliver, Varja och Dante



Är han inte stilig!?



Tindra & Oliver



Varja



Linda har som vanligt enormt tålamod med alla barn



Sittande i grupp resp platsliggning



Oliver stå under march





Inkallning



Läggande under march



Tweed i dumrutan, stå under march



Tweed språng march



Tweed & Xtra kopplar av i solen under tiden jag hjälper Magda






Lydnadsträning idag

Dagen idag började med att jag tog hundarna med på promenaden med Tindra till dagis. Det är ca 3 km dit och vi tog svängen inom skogen på vägen hem så jag gick ca 6-7 km, jätteskön morgon runda! Sen bar det av till stan för lite ärenden och besök hos Sten och Anton samt hämta mat från fodaxbilen. Eftermiddagen var lugn, hundarna var lösa om varandra hela eftermiddagen. Sen åkte Andreas, Borat & Philip tilll fotbollen och jag och tjejerna tog Xtra & Tweed till skolgården för att träna lydnad. Planen idag var att köra Tweed genom elitprogrammet utan varken boll eller godis och ändå behålla arbetsglädjen och det fungerade alldeles utmärkt, nästan bättre än lek med boll eller godis mellan momenten för nu strävade hon hela tiden efter att göra så bra som möjligt för att göra mig glad och få bollen. Belöningen kom inte förrän efter en bra fjärrdirigering! Inkallningen är inte tipp topp, men inget jag kommer anstränga mig överdrivet för att fixa. Hon har ofta dåligt tempo eller sega ställanden o lägganden. Men hon är 7 år nu och ska bara ha kul, och det är ju jag som gjort fel i inlärningen och belönat sena lägganden o ställanden. Vi ska enbart träna lydnad för att det är kul och givetvis är min strävan att göra mom så bra som möjligt, men Tweeds arbetsglädje är viktigare än mom genomföranden.

Xra, min lilla raket, ja vad ska en säga! Hon bara älskar att jobba och gör det så j-la bra! Eg kan vi tävla i eliten nu, Xtra är klar för start. Men hon ska ändå få några månader till, så debuten ska vi ta till våren. Vi har all tid i världen att tävla elit, hon är ju bara 4år och nu vill jag satsa på Tweed innan hon går i pension. Även om Xtra kan momenten, så kan hon fortfarande slarva i all hast därför kan hon behöva nån månad till.

Men nu är det lilla Dundra som har råkat illa ut igen. I vintras förlorade hon ena ögat, kort därefter skar hon upp trampdynan och nu har hon skadat det andra ögat. Vi tänker på er, Emma & Marcus & Underbara lilla Dundra!

Mysigt med dagg och dimma på morgonen:





Morgonbus:



Borat växer och växer, nu är han 6 månader och 30kg tung...

















Engla har somnat i hundarnas säng och Diva tackar inte nej till en liten Engla som huvudkudde=)



Engla & Tweed



Engla & Xtra



På söndagen var vi och tittade på lydnadstävlingen i Åmål. En av mina träninskompisar Siv- Elin tävlade trean och vi fick även se en engelsk bulldog i tvåan, så söt!






Senaste veckan

Har varit dålig på att blogga det senaste, men det har varit fullt upp hela tiden. Vi har berättat om Dynamit som varit inlagd för jordgetingsticken och det är så skönt att han är på bättringsvägen!
Denna veckan har det såklart blivit mkt skogspromenader, men jag har även kört lydnad på ÅBK. Körde igenom hela eliten med båda damerna, Xtra är ju strålande helt enkelt! Men jag har ändå tänkt vänta med tävlingsdebuten till våren, hon ska få tid på sig. Tweed var också super! Hon var på toppenhumör och pigg som bara den. Det som är vårat "problem" om man nu kan uttrycka sig så är fjärren, hon tycker det är trist så det jobbar jag på nu, så hon får högre motivation i det momentet. Annars är det väl inget som hindrar oss från en elittävling, men jag vill verkligen att hon ska ha roligt ett helt program igenom innan hon tävlar igen. Jag vill inte halka tillbaka till det igen, när hon var trött på lydnaden.

Sen är jag sån att jag tappar lite av det tävlingssuget jag annars har såhär när hösten närmar sig. Vi tränar givetvis men inte alls lika mkt. Kanske lite små detaljer och finslip ocn nångång ibland hela program men jag brukar ta lite ledigt för både mig och hundarna på hösten. Frampå vintern brukar vi dra igång inför vårens tävlingar och det är himla skönt med lite mindre press som jag annars gärna sätter på mig själv.

Denise var här i torsdags och eftersom förra torsdagen blev så lång körde vi en kortare dag och tog en lång promenad i skogen. Vi gick på en traktorväg "mot masten" som vi brukar säga, det stiger uppför i ett par kilometer (bra när man är trött och ska gå hem=)). Det är gammal tät skog med massor av vilda djur, inte en bilväg i närheten. Enligt Hitta.se gick vi uppemot en mil och vädret var strålande höstväder så det var himla härligt. Hundarna var lösa hela tiden och undrar just hur många mil dom sprang, för det blev nog flera mil.  På väg upp mot masten hade vägen regnat sönder, gissa om man blev överraskad? Tyvärr dålig mobilbild men där marken är borta fanns förr en traktorväg (Mao var det nog ganska mkt vatten som forsade här när det regnade så mkt i juli):




Skogspromenader och grusgropen

Igår kom Linda ut till oss, hennes Dynamit är fortfarande inlagd, läs mer i deras blogg. Vi åt lite tacos och sen tog vi en skogspromenad i regnet med alla våra hundar. Eftersom Dynis inte var med hjälpte Linda mig så vi fick med oss alla 6. Det var skönt att komma ut och prata om allt som hänt och vi njöt nog allihop av rundan i regnet...

Idag tog jag och barnen en runda i skogen igen, men nu plockade vi kantareller.. igen=) Andreas var på brukshundklubben i Årjäng och figgade för ett gäng riesenschnauzer som gjorde MH.

Senare kom Angelica & Tobias med Dante ut, vi fikade och pratade lite sen åkte vi till grusgropen och körde Diva och Dante lite. Borat var med och skrotade lite i sin egen takt... Så söt han var, han gick upp och åkte rutschkana ner så det blev långa spår i gruset!



Diva och Dante hade jätteskoj ihop!



Dante kämpar på bra:





Efter grusgropen beställde vi pizza som Andreas & Tobias åkte för att hämta, det var ju inte fel=)


Ojj vilken dag!

Idag var första dagen Denise var hos oss. Hon ska vara med och lära sig lite mer om att träna hund. Linda & Dynamit kom också. Vi tog med oss alla 7 hundarna och Tindra & Engla och gick till en bra spårplats ett par kilometer från oss. Vi band upp hundarna på vad vi trodde var lämpliga platser och gav oss ut på gärdena för att lägga ut spår. Vanligtvis när vi gör det så är det flera av hundarna som gärna skäller, bla Xtra och Dynamit och nu även Borat. Det var alltså inte konstigt att dom gjorde det även nu. Men efter ett litet tag ändrades skällandet, Dynamit blev tyst och Diva gav ståndskall, som om något kom och hon var arg. Borat lät som han hade ångest och panikskällde. Vi såg inte hundarna för det var bortanför en kulle men Denise och Linda återvänder till dom för spåren var lagda och så kunde dom titta till hundarna och barnen som var kvar hos dom. Jag gick då djupare in i skogen för att lägga ytterligare ett spår och då ringde Denise, för jag hade inte hört att dom ropade, och jag hörde på henne att det var något.. hon sa att jag var tvungen att komma för han har blivit stucken av getingar... jag trodde det var Borat, eftersom han hade skällt så. Men när jag kommer fram sitter Denise och Linda över Dynamit som ligger utslagen på marken. Han hade grävt i ett jordgetingbo, och var stungen över hela kroppen och mådde inte bra. Jag ringde Andreas som kom så fort han kunde och körde Linda och Dynis hem till oss där han gav honom en kortison dos. Han piggnade till något men både kräktes och bajsade blod. Andreas tog kontakt med djursjukshuset som tyckte dom kunde avvakta eftersom han redan gett honom kortison, men efter ett litet tag åkte dom till vet ändå för att vara på säkra sidan och han blev inlagd vilket jag misstänkte med.

Det kändes inte bra för oss som var kvar heller, men vi kunde ju inte göra något ändå, så vi kontrollerade först noga marken där de andra hundarna stod samt hundarna men ingen var påverkad alls och sen tog vi våra spår.

Xtra fick ta ett spår Denise lagt, hon började trögt och tog ingen pinne alls men det gör inget, hon har ju bara tränats att i vittirngsprovet i elitklass får hon inte apportera vittringspinnar med annat än förardoft och i Xtras ögon är inte Denise en förare ännu. Sen tog jag ett spår direk med Xtra, det gick jättebra! Lite hög nos men alla pinnar in, fina vinklar och bra tempo!
Sen var det dags för Tweed, hon fick det spåret jag lagt sist, som jag hastigt avslutade när Denise ringde, det gick inte jättebra men hon tog sig runt och hade super skoj=) Stolt som bara den när hon fann slutet!

Sen gick vi hem, Andreas hade förberett middagen och vi fick oss en paus. Samtidigt kom Emma & Dundra, samt Angelica, Sandra (Tobias syster o även hon då Andreas kusin) och Dante. Vi gick till hembygdsgården för att träna lydnad. Denise fick prova lite med både Xtra och Tweed. Jag trodde Xtra skulle vara den enklaste, för hon är så arbetsglad men hon testade lite om hon fick lov att slarva så därför provade hon Tweed ist och det gick bättre. Tweed är så mkt lugnare, och mer noggrann.
Jag körde igenom Xtra och jag är såå nöjd, hon var såå duktig! Framåtsändandet till kon gick jättebra, så även rutan! Jag had eändå ställt rutan lite svårt mot ett staket för det vet jag kan innebära problem för henne men inte idag. Även apportering o dirigering gick strålande! Var så nöjd med henne!

Jag körde igenom Angelica och Dante och dom är ju såå duktiga! Helt underbart att se dom!
Dundra var superpigg och duktig även hon, hon är ju så underbar den hunden!
Sen belv det en hel del prat som vanligt och vi avrundade dagen med en fika hemma hos oss och jag åkte vidare till Åmål med tjejerna för att rida.

Så nu är jag helt slut!

Conviction's Doris med på expressen.se

http://www.expressen.se/husdjur/1.1689926/doris-2-tar-hand-om-nio-vargungar


RSS 2.0