Sök igen!

Idag träffades vi igen för ett sökpass. Med var Jessie med Diesel (Naala fick vänta hemma hos oss med Andreas & barnen eftersom hon är nyopererad), Angelica & Tobias med Dante men även Julianne med leonbergern Darius. Vädret var helt underbart! Det gick väldigt bra för hundarna, till Xtra körde jag något skick där hon fick se att en fig gick ut men inte var den stannade, något annat skick fick hon en pop-up. Jag skippade rulle och hon fick godis igen hos fig och hon var mkt piggare än sist. Darius fick ganska mkt synretning för att få upp ett intresse och det blev allt fart på honom med! Han var duktig och verkade tycka detta var lika kul som dom andra. Till Tweed valde jag först några skick utan retning, sen var det några skick som var svårare och då valde jag en pop-up för att vara säker på rakt slag.
När alla hundar fått köra ett pass tog vi en omgång med markeringsövningar. Då får dom stor synretning och figuranten ligger inte så djupt så fokus kan ligga på att markera och påvisa på rätt sätt. Men Darius fick istället ett lika dant pass till. Nöjda med ännu entt lyckat tränings pass gick vi hem och tog en fika.  

Tack alla för jättekul träning!

Dante o Angelica



Darius



Diesel bättrar på solbrännan



Xtra & Tweed



Dante!





Taktiksnack??





Dante markeringsövning:



Darius och Julianne:







Diesels tur:



Markeringsövningar för Diesel



Tweed har hittat en figurant:





Xtra ska iväg:



Xtra framme hos Angelica:





Xtra markeringsövningar:


Massor av lydnadsträning

Idag tränade jag och Xtra lydnad hemma på gården. Jag valde att lägga fokus på vittringsapporteringen. Det Xtra gjort fel förut är att hon gärna tar upp först fel apport för att sen byta till rätt. Jag vill såklart att hon först nosar av sen apporterar. Därför la jag först ut pinnar där ingen hade doft, hon tog fel pinne som hon brukar för att med den i mun nosa av de andra.. men då fick hon ett nej och sen godis när hon nosat av utan att apportera. Sen utan att hon såg la jag in den pinnen som jag burit på mig och gjorde på samma sätt, belöna för varje pinne hon nosade på utan apportera, utom den där hon skulle apportera då fick hon ju självklart belöning för rätt apport. Det gick kanonbra och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Vi tränade även på de andra momenten ur både trean och elit och idag var hon väldigt samlad och ändå mkt alert vilket känns jättebra.
Efter vårat träningspass tog jag hundarna på en tur i skogen. Dom röjde och härjade som de alltid gör, totalt galna med andra ord. Då kom det SMS från Siv- Elin som  påminde mig om kvällens kommande lydnadspass i årjäng. Vi packade oss iväg men vi hade bara Xtra med. Det är mörkt och kallt och det var skönt att slippa dra hundsläpet men även skönt att bara rikta in mig på en hund. Det är Xtra som mest behöver tränas på nya ställen med nya hundar. Tweed klarar nya miljöer bra ändå. Xtra var jättefokuserad på mig trots nya plan, nya hundar och nya människor. Dock var hon för en gångs skull lite seg i moment som annars går i 200! Vi var på en grusplan som var täckt av is och det påverkade säkert hennes tempo samt våran tidigare träning och skogspromenad. Men fria följet gick jättebra, sättande under march började hon med att fuska men vi fick till även det. Inkallningen var för seg så jag körde mest raka med massor av kampbelöning. Det som förvånade mig mest var hur bra rutan gick!! Jag hade dom små konerna, det var skymning och på isbeklädd grus. Konerna var inte särskilt väl synliga och på 20 meters håll hade jag riktigt svårt att se dom överhuvudtaget.  Men Xtra fixade det jättebra, inte samma toktempo då men ändå korrekt. Även framåtsändande och apportering med dirigering gick bra. Hon kan ju inte det till 100 än, men fram till kon går hyffsat och nu på grusplan gick vänster apport bra. Höger låg så den knappt syntes så det var svårt för henne. Även fjärret gick bra. Det är annars ett moment där hon oftast är övertaggad och därmed slarvar. Jag har undvikit handtecken för stå och då flyttar hon bakbenen ett steg rakt bakåt, som med handtecken annars lätt blir framåt eller t.o.m åt sidorna. Jag är super nöjd med dagen och jätteglad för att jag fick komma till Siv- Elins och co's träningsgrupp! Kul att träna med lite nya.

Söker av vittringsapporterna, här fanns ingen med doft:



Men det gjorde det här:



Sändande till konen:



och till rutan:



Stå still med apporten i mun:



Skoooogen.. hääär kommer Vi!!



Tugg på pinnar så klart, vad vore skogen utan en massa trädstammar man kan flisa sönder:



Bus!





Tyzon kommer på inkallning:



och älskar pinnar även han:




Sökträning i en massa snö=)

Idag var det äntligen dags för sök igen. Det var jag o Andreas, Angelica o Tobias & Jessie. Vi stack iväg i förväg eftersom Jessie kom direkt från jobbet och dessutom skulle tillbaka dit. Så vi vallade av innan Jessie kom så det var att bara köra igång. Först ut var Dante, han kan ju det här med sök redan! Han får ingen som helst retning ut utan springer rakt ut i banan direkt! Så duktig! Sen var det Diesels tur, även han var super duktig! Givetvis blev Engla kall och frös så Andreas fick gå hem med henne. Därefter var det Naalas tur. Idag fick hon Tobias som fig igen, förra gången det var Tobias tyckte hon att han var läskig men inte idag=) Full fart hela tiden, härligt!
Sen var det Xtras tur, hon var inte supertaggad idag, och jag tror vi gått för fort fram. Vi har ju inte tränat alls länge. Så henne körde vi popupp på och det kommer jag fortsätta med ett tag framöver.
Tweed var lika sprallig som vanligt när sökgrejerna kommer fram! Full fräs hela tiden;) Markerar bra och kommer med en gång emd rullen, inte den fördröjningen hos fig längre.

Sen gick vi hem och åt lite pasta med laxsås innan Jessie var tvugen att åka tillbaka till jobbet och Dante fick leka med Xtra & Diva en stund.

Några bilder tog vi inte idag, det snöade hela tiden så jag tog inte med nån kamera.

Sök, lydnad & trevligt besök!

Idag kom Mikaela med sin pappa och hunden Cindy, cavalier, på besök hela vägen från Varberg! Vi hade planerat att träna ihop och valet blev sök. Kul med en annan hundras med på träningen. Våra är ju så brötiga och "på" medans Cindy var lite försiktigare.  För Cindy & Mikalea var det första gången men dom gjorde jättebra ifrån sig och Cindy tyckte det var så roligt att hon gnällde när hon skulle iväg.
Dante var det ett tag sedan, men han kom väl ihåg vad det gick ut på. Han sprang rakt ut  på skicken och direkt till fig, Jättekul!
Xtra var lite okoncentrerad, tänkte mer på godis än rullar.. men hon tog ju rullen och kom fint in med den. Lite seg på påvisen men det kommer ju vi har inte kört med rullar så länge än.
Tweed däremot gick kanonbra! Fina slag och markerade helt själv, dessutom lämnade hon fig självmant vilket hon inte gjort på länge. Det var verkligen härligt!

Hemma hos oss åt vi smörgåsar och drack kaffe, sen var Mikaela och hennes pappa tvugna att åka hemåt igen och jag och Angelica tog ett lydnadspass härutanför. Dante och Angelica fick agera rejäl störning för Xtra  i rutan, dom stod och kampade både i o utanför rutan samtidigt som jag skickade. Sen körde jag även en "vanlig ruta" och en ruta som var runt lite buskar. Vi körde lite kontakt med störning, och även mötesinkallningar och läggande under gång bredvid varann. Dante har blivit så duktig!

Tweed i mitten med båda sina barn:








Lydnadsträning

Både igår och idag har jag tränat lydnad med hundarna. igår med Skillet, Xtra & Tweed men idag bara med tjejerna, fast då var Andreas med med Tyzon. Lydnaden går bra men nu längtar jag tills vi kan åka iväg och träna på brukshundklubbar igen. Blir inte samma sak när man tränar hemma. Men medans det är snö så är det lika bra att träna hemma där snön är nertrampad/nerkörd av pulkor=) Men idag var damerna på topp! Rutan fungerade jättebra för både T & X. Ändå låg X's favorit pinnar bredvid rutan. Hon är ju tokig i stora pinnar och har flera favoriter ute på gården. Dom låg nu utanför rutan som störning. Det störde, men hon gjorde som hon skulle. Har inte bestämt om jag ska komendera enbart med ord i fjärret. Om jag använder handtecken på stå från både ligg och sitt, så vill hon gärna flytta sig i sidled. OM jag inte använder handtecken så går det mkt bättre. Men sen ligg till sitt och stå till sitt är sämre utan handtecken. Så antingen plockar jag bort handtecken helt eller så anv jag det bara där jag vill. Men jag tycker det är snyggare att göra lika.

Tweed är så pigg och glad! Helt stollig! Det är verkligen en fröjd att träna henne då!

Skillet har också fått upp farten, han älskar att träna lydnad. Och bitarna börjar falla på plats!

Igår gick jag och Sanna en härlig runda i skogen, tyvärr klöv Xtra en klo.. igen. Men denna gången har det gått bra, det blöder men hon är inte alls öm.

Idag kom även Tyzons protokoll från Polisen, det kan ni se här.

Tweed framåtsändande:



Sen till rutan:



Apportering och dirigering, höger apport:



Vänster apport:



Belöning, hon springar och skakar kampen:





Halvsyskonen Tyzon och Xtra på en lite mer provokativ platsliggning:



Sitta och posera:



Belöning:



Xtra skickad till rutan:



Och sen "Ligg":



Metallapport:



Krokodilen X:


Sökträning

Idag kom Jessie med Diesel o Naala ut och vi tränade sök igen. Vädret idag var underbart! Solen värmde så gott så man fick ju nästan vårkänslor=) Vi kopplade upp hundarna nedanför en bergvägg och i solen så dom njöt verkligen mellan sina träningspass.

Först ut att träna var Naala. Idag var ANdreas med som ny figge för henne. Hon har verkligen gjort framsteg sen första träningspasset och idag fick hon ytterligare en erfarenhet när Engla var med mig i legan.

Sen var det Diesels tur och jösses vad taggad han var! Idag behövda han inte alls synretning utan gick helt på nosen.

Sen var det Xtra, även hon gick helt på nosen, raka skick och tog rullen med en gång utan fördröjning hos fig. Jag får fortfarande kalla in henne men hon kommer med en gång.

Sist ut var Tweed, min sprätthöna! Hon blir helt galen när det kommer till sök. Hon fick fig på första & andra skicket men tredje var tomskick. Hon gick inte på djupet så det var jag inte nöjd med. Hon fick fig på nästa och givetvis klantade jag mig! Jag glömde påviset! Skickar direkt på nästa tomslag och det gick isf  jättebra! Rakt ut på djupet sen uppåt i banan och tillbaka till mig. Sist fick hon så klart figge igen men jag var inte glad på mig själv att jag missade påviset;) Men men Tweed jobbade som jag sa och det var ju bra trots allt!

Diesel & Naala njuter i solen:



Tweed & Xtra med:





Engla är med o håller ställningarna:



Naala först ut:





Sen Diesel:



Tweed markerar jättefint med rullen:





Och sen påvis!



Xtra markerar med lösrullen:





Och påvis:


Skridskoåkning och hundbus

Itorsdags skulle Philip och Sanna möta lite kompisar på skridskobanan. Vi gick dit och då fick ju Engla & Tindra följa med samt ett gäng hundar. Vi var först på plats så jag lät Skillet, Diva, Tweed & Xtra vara lösa och leka ett tag innan de andra kom. Efter ett tag kom även Andreas cyklande med Tyzon. Eftersom de barn som kom är vana vid hundar så läta jag tikarna vara lösa. 

Skillet och Diva har kul!

 



Tweed solar



Tyzon



Xtra





Xtra myser med Philips kompis



Philip åker skridskor



sanna med



Tindra springer ist



Tindra åker efter Xtra på isen





Spårträning

Idag la vi tre spår, vars ett åt Tyzon, Tweed & Xtra. Tjejerna fick 300 meter med en vinkel, en spårpinne och leksak som slut. Terrängen var blandad skog och öppet. Tyzon fick ca 400 meter två vinklar och två apporter  samt kampleksaken som slut. Även han fick blandad terräng samt över en frusen bäck. Spåren gick bra och alla markerade apporterna korrekt. Känns bra särskilt eftersom vi inte lagt alls mkt spår den senaste tiden. Efter spåren var det dags för en tur med hundvagnen till affären med Tweed, Xtra & Atlas. Det var Xtra som fick dra och det var ganska tungt att dra den för det var hjulen på och trotoaren var helt oplogad men Xtra är en kämpe;) Sen tog jag Tyzon på en tur för sig själv, och Andreas hade Skillet med sig när han hämtade Philip. Skillet gick okopplad hela tiden men skötte sig exemplariskt.

Tweed:







Xtra:








Tyzon:












Långrunda i härligt vinterlandskap

På förmiddagen tog jag med hundarna på en härlig runda i skogen. Dom får springa lösa hela tiden och den nyfallna snön gjorde dom smått galna och de sprang och lekte hela tiden. Typiska mig att köpa en dyr fin kamera, sen inte förstå hälften av alla funktionerna.. idag kom jag på hur man ändrar så bilderna inte ser så mörkblå ut när man tar kort i snön.

Diva & Xtra


Alla 4 hundar fr v Xtra, Skillet, Tweed & Diva


Tweed, Xtra, Diva & Skillet




Amstaffrace!!


Busfrön!


Vackraste Diva!


Diva & Skillet busar


kikar på hästar


Skillet!


Diva & Skillet






Skillet gick genom isen på bäcken=)


Xtra


Finaste flickorna;)


Tweed tror hon är en isbrytare:


Mammas härliga damer;)










Vår härliga Tyzon!

RSS 2.0